Buleczki drozdzowe z kruszonka

Mieciutkie i pachnace buleczki drozdzowe z kruszonka, w sam raz do popoludniowej herbaty. Tym razem zrobilam dwa rodzaje jedne ze smazonymy jablkami a drugie z konfitura truskawkowa. Zniknely od razu 🙂

Skladniki na ciasto drozdzowe:

  • 220 g mleka
  • 40 g swiezych drozdzy
  • 100 g cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 80 g miekkiego masla
  • jajko
  • szczypta soli
  • dowolna konfirura

kruszonka:

  • 70 g maki krupczatki
  • 50 g masla
  • 50 g cukru

Wykonanie ciasta w moim niezawodnym Thermomixie:

Do naczynia miksujacego wlewamy mleko, dodajemy drozdze i cukier i podgrzewamy 2min30s/37°C/obr. 1.

Nastepnie dodajemy pozostale skladniki w podanej kolejnosci  i wyrabiamy 2min/Closed lid/Dough mode. Jesli ciasto zbyt mocno sie klei, dodajemy dodatkowo 2 łlyzki maki i wyrabiamy  przez 1min/Closed lid/Dough mode.

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrosniecia na okolo 1 godzine.

Z wyrosnietego ciasta formuujemy buleczki, smarujemy je dowolna konfitura i posypujemy kruszonka.

Kruszonka:

Skladniki na kruszonke wkladamy do naczynia miksujacego i wyrabiamy 10s/obr. 6

Buleczki pieczemy w 180° przez 25 minut.

Gotowe, smacznego!

 

print