Ciasto czekoladowe

To ciasto czekoladowe jest ciastem, ktore nadaje sie na kazda okazje. U mnie jest to sprawdzony przepis na urodzinowy poczestunek dla dzieci do przedszkola i oczywiscie na dowolne zimne czy letnie popoludnie do kawki. Przepis ten jest delikatnie zmodyfikowanym przepisem z Kwestii Smaku.

Skladniki:

  • 80 g masla
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 100 g  cukru
  • 150 g  maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 50g masla
  • 100g czekolady
  • odrobinka wody

Piekarnik nagrzewamy do 175°

W 21cm tortownicy wykladamy dno papierem do pieczenia i i zapinamy obrecz.

W malym rondelku na malym ogniu roztapiamy maslo i czekolade. Do roztopionych skladnikow dodajemy mleko i dokladnie mieszamy na gladka jednolita mase.

W misie robota kuchennego ubijamy jajka z cukrem na puszysta mase (dobre 4 minuty).

W oddzielnej misce mieszamy make z proszkiem do pieczenia a nastepnie dodajemy do ubitych jajek. Ciagle mieszajac, powoli wlewamy mase czekoladowa. Mieszamy do polaczenia sie wszystkich skladnikow.

Wylewamy na tortownice i pieczemy przez 40 minut (do suchego patyczka).

Wykonanie polewy:

W rondelku roztapiamy wszystkie skladniki, mieszamy do otrzymania gladkiej i lsniacej polewy. Rozprowadzamy po delikatnie przestygnietym ciescie.

Smacznego 🙂

 

print