Gofry z Liège z perlistym cukrem

Gofry z Liege, to belgijskie gofry z perlistym cukrem. Juz na sama mysl o tym cieplym i rozplywajacym sie w ustach ciescie cieknie mi slinka 😉

W Belgii gofry takie mozna kupic w wielu miejscach, na kazdej plenerowej imprezie, na parkingach supermarketow, na handlowej ulicy… Tak naprawde po calym kraju jezdza gofrowe furgonetki na ktorych wlasnie takie gofry sie robi i sprzedaje. Taka furgonetke mozna wyczuc na odleglosc bo zapach gofrow jest wrecz powalajacy! Mozna tez ja zobaczyc z daleka bo kolejka przy niej jest zawsze dluga 😉

Od kiedy od meza dostalam gofrownice takie gofry serwuje tez w domu 😉

Zapraszam na ten prosty i pyszny przepis!

Skladniki (na okolo 8 srednich gofrow)

  • 120 ml mleka
  • 1 saszetka suchych drozdzy
  • 300 g maki
  • 40 g cukru (do ciasta)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g miekkiego masla
  • aromat waniliowy
  • 100 g cukru perlistego

Wykonanie:

Ja moje gofry robie w Thermomixie, ale oczywiscie mozna zrobic je rowniez bez niego.

Oto etapy:

Do misy wlewamy polowe mleka oraz drozdze. Mieszamy przez 2 minuty obroty 1 temp 37°.

Dodajemy nastepnie, make, cukier oraz szczypte soli i mieszamy przez kolejne 2 minuty obroty 3.

Dodajemy reszte mleka, jajko, aromat waniliowy oraz miekkie maslo. Mieszamy przez 5 minut funkcja wyrabiania ciasta.

Otrzymane ciasto przekladamy do dosc sporej misy, ktora przykrywamy scierka i odstwiamy do wyrosniecia na okolo 1 godzine.

Po godzinie do wyrosnietego ciasta dodajemy perlisty cukier i zagniatamy. Ciasto z cukrem wstawiamy do lodowki na okolo 30 minut.

Nastepnie ze schlodzonego ciasta przygotowujemy male kule, ktore pieczemy w gofrownicy przez okolo 5 minut, do zlotego koloru.

Gofry powinno sie jesc cieple wtedy sa najlepsze. Mozna dodac galke lodow waniliowych, wtedy juz obledne ale niestety tez dosc kaloryczne!

Smacznego! 😉

gofry liege macuisine

gofry z liege

DSC_0053
 

print