Golabki z miesem i ryzem w sosie pomidorowym

Klasycze golabki z miesem i ryzem w delikatnym sosie pomidorowy to jedno z moich ulubionych polskich dan. Fakt faktem wymagaja troche pracy ale efekt i smak sa jej warte 🙂 A z drugiej strony jedno popoludnie przygotowania i jedzenia na 3 dni 😉

Skladniki na okolo 15 golabkow:

  • Duza wloska kapusta (zielona)
  • 250g ryzu
  • 500g miesa mielonego
  • 1 marchewka
  • cebula
  • przyprawy: sol, pieprz, mielony kminek,
  • kilka kropli przyprawy maggi lub sosu sojowego
  • zielona pietruszka

sos:

  • 1 czerwona papryka
  • 500g swiezych pomidorow (opcjonalnie pomidory z puszki 400g)
  • 2 zabki czosnku
  • lyzeczka cukru
  • pol lyzeczki soli
  • pieprz
  • kostka bulionu drobiowego
  • odrobina wody

Do wykonania tych golabkow uzylam kapusty wloskiej i prawde powiedziawwszy te golabki duzo bardziej mi smakowaly jak te wykonane z lisci zwyklej bialej kapusty. Golabki robie z ugotowanego ryzu i podsmazonego miesa dlatego ze nasepnie pieke je w piekarniku. Jest to moj sprawdzony przepis, ktory odbiega troche od tego tradycyjnego ale po prostu bardziej mi smakuje 😉

Przygotowanie golabkow zaczynamy od ugotowania ryzu, gotujemy go maksymalnie 10 minut zeby jeszcze byl delikatnie al dente. W trakcie gotowania ryzu delikatnie odrywamy liscie z kapusty. Nastepnie blanszujemy je we wrzatku przez 3 minuty w dosc sporym garnku. Wloska kapusta jest bardzo delikatna dlatego wystarczy doslownie chwilka zeby byla mieciutka. Ze zblanszowanych lisci wykrawamy zgrubienie (nerw).

Na patelni podsmazamy mieso mielone z posiekana drobniutko cebula i marchewka (ja siekam w Thermomixie – marchewke mozna rowniez utrzec na drobnej tarce) Doprawiamy sola i pieprzem a nastepnie dodajemy ugotowany ryz i mieszamy. Ryz z miesem doprawiamy do swojego smaku dodajac troche kminku, maggi oraz posiekanej drobniutko swiezej pietruszki (ja bardzo  lubie ja dodac dla koloru :))

Z masy miesno ryzowej formuujemy podluzne kulki. Kulke ukladam na lisciu kapusty i zawijam. Sa dwa sposoby zawijania : skladamy lewa i prawa strone liscia do srodka a nastepnie zawijamy na scisla roladke badz (moj sposob) zawijamy w roladke a boki wciskamy do srodka. Tak jak na tym filmie.

Tak przygotowane golabki ukladamy w duzym zaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem pomidorowym.

Przygotowanie sosu:

Papryke myjemy i kroimy na kawalki, pomidory rowniez tylko dodatkowo obieramy ze skorki. Przygotowane warzywa oraz wszystkie pozostale skladniki miksujemy aby wszystko ladnie sie polaczylo. Dodajemy odrobine wody aby nasze zmiksowane purée mialo kosystencje sosu i gotujemy przez 15 minut.

Tak przygotowanym sosem zalewamy golabki i zapiekamy pod przykryciem w 180° przez okolo 40 minut.

Smacznego!

golabki pigeons macuisine

golabki pigeons macuisine

 

 

 

print