Kruche ciasteczka nadziewane solonym karmelem

Te ciasteczka sa obledne! Przepis pochodzi z francuskiego programu “Meilleur Patissier”  Jednym slowem boskie, bardzo polecam, nie bedziecie zalowac 😉

Skladniki na kruche ciasteczka:

  • 500 g maki
  • 250 g miekkiego masla
  • 2 saszetki cukru waniliowego
  • 2  zoltka
  • 140 g cukru

solony karmel:

  • 200 g drobnego cukru
  • 160 g smietanki kremowki
  • 60 g solonego masla

Na poczatku przygotowujemy karmel.

Na srednim ogniu karmelizujemy cukier. W oddzielnym rondelku podgrzewamy smietanke. Kiedy karmel bedzie juz plynny i o zloto-brazowym kolorze zestawiamy z ognia i dodajemy do niego smietanke nastepnie calosc dokladnie mieszamy i jeszcze chwile podgrzewamy na malym ogniu do momentu az masa zgestnieje (tak aby zostawala na lyzce).

Juz poza ogniem dodajemy zimne maslo i dokladnie mieszamy, odstawiamy do wystygniecia a nastepnie chlodzimy w lodowce.

Wykonanie kruchych ciasteczek.

Koncowkami palcow mieszamy make z maslem, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz zoltka i calosc wyrabiamy do momentu otrzymania jednolitego, gladkiego ciasta.

Zawijamy w folie spozywcza i chlodzimy w lodowce przez minimum 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180°.

Schlodzone ciasto rozwalkowujemy na opruszonym maka blacie na grubosc okolo 3mm a nastepnie wycinamy ciasteczka. W polowie ciasteczek wycinamy dziurki.

Pieczemy na wylozonej papierem blasze przez 12-13 minut. Upieczone ciasteczka chlodzimy na kratce.

Nastepnie, ciasteczka z dziurka posypujemy cukrem pudrem a na cale ciasteczka lyzeczka badz rekawem nakladamy karmel (ja uzywam do tego lyzeczki).

Sklejmy ciasteczka razem i juz sa gotowe do jedzenia!

Smacznego!

kruche ciasteczka z solonym karmelem

DSC_0028

 

 

print