Pesto z bazylii

Klasyczne pesto z bazylii z dodatkiem orzeszkow pini i orzechow wloskich. Idealne na kolacje lub obiad w upalne dni, mozna je dodac do makaronu, salatki lub po prostu do kawalka swiezego pieczywa!

Skladniki:

  • 50 g parmezanu
  • 15 g orzeszkow pini
  • 15 g orzechow wloskich
  • 1 zabek czosnku ( lub 2 jezeli wolimy aby bylo bardziej ostre)
  • 80 g lisci bazylii
  • 100 g oliwy z oliwek
  • sol
  • pieprz

Ja moje pesto wykonuje w niezwodnym Thermomixie. Jezeli niestety nie mamy tego urzadzenia to blendujemy w klasycznym robocie w nastepujacej kolejnosci:

Zaczynamy od wrzucenia parmezanu w kawalkach, orzeszkow i orzechow oraz czosnku. Blendujemy wszystko razem przez jakies 10 sekund do momentu otrzymania dosc drobnych kawaleczkow.

Nastepnie dodajemy liscie bazylii, sol, pieprz oraz oliwe i ponownie blendujemy przez 10 nastepnych sekund. Jezeli chcemy aby pesto bardziej przypominalo sos niz paste mozemy blendowac przez nastepnych kilka sekund do momentu az konsystencja bedzie taka jaka chcemy.

Zamkniete w sloiku mozna przechowywac w lodowce do miesiaca.

Smacznego!

pesto 1

pesto 2

 

 

 

print