Ptysie z kremem waniliowym

Uwielbiam te malutkie i slodziutkie ptysie. Nie dosc ze uwielbiam na nie patrzec bo so sliczne, to na dodatek sa tak na raz hops do buzi. Boskie 😉

Skladniki:

  • 150g wody
  • 80g miekkiego masla
  • 1 szczypta soli
  • 120g maki pszennej
  • 3 jajka

Przygotowanie w Thermomixie:

Do naczynia miksujacego wlewamy wode dodajemy maslo, sol i gotujemy przez 5 min/100°C/obr. 1.
Nastepnie dodajemy make i mieszamy 20 s/obr. 4. Odstawiamy do ostygniecia.

Kiedy ciasto przestygnie ponownie mieszamy na obr. 5 i przez otwor dodajemy kolejno jajka. Calosc mieszamy jeszcze przez 30 s/obr. 5.

Przygotowane ciasto przekladamy do rekawa cukierniczego i na blache wylozona papierem do pieczenia wyciskamy male kulki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200°C przez 20 – 25 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10 minut a nestepnie wystawiamy z piekarnika do calkowitego ostygniecia.

Przygotowane ptysie rozkrawamy na pol i przekladamy kremem waniliowym. Gotowe ptysie posypujemy cukrem pudrem. Ja moj krem przygotowuje sama z tego przepisu: waniliowy krem budyniowy.

Do ciasta ptysiowego nie dodaje cukru wiec wydaje mi sie ze mozna rowniez nadzic je czyms slonym, jak na przyklad pasta z tunczyka czy serkiem z ziolami i wtedy doskonale nadadza sie na slona zakaske. Musze w przyszlosci to sprawdzic 🙂

Smacznego!

dsc_0188

dsc_0184

dsc_0199

 

 

print