Ryz z cukinia i pieczarkami

Ryz w takiej wersji to idealny dodatek do miesa lub ryby. Posypany serem i swiezymi ziolami idealnie smakuje rowniez sam. Prosze oto przepis,  bardzo polecam!

Skladniki:

  • 150g ryzu dlugoziarnistego
  • 400 g cukini
  • 2 cebule
  • 2 zabki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • tarty ser (emmental , parmezan)
  • lyzka oliwy (do smazenia)
  • sol, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy ryz w osolonej wodzie, tak przez okolo 20 minut, odcedzamy.

Na patelni na lyzce oliwy podsmazamy drobno pisiekana cebule i wycisniety czosnek. Dodajemy pokrojona w krazki cukinie i pieczarki pokrojone na polowki. Wszystko razem smazymy przez 5-7 minut nie dluzej.

Kiedy wszystko juz ladnie sie podsmazy dodajemy ugotowany ryz, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Przed podaniem juz na talerzu posypujemy tartym serem i voilà gotowe!

Smacznego!

ryz z cukinia i pieczarkami

ryz z cukinia i pieczarkami macuisine

print