Smazone jablka

Smazone jablka to idealny dodatek do nalesnikow, ryzu, szarlotki oraz przeroznych wypiekow i deserow. Polecam wszystkim aby zawsze na jesien gdy jablek pod dostatkiem przygotowali sobie kilka sloiczkow takich jablek. Gwarantuje, ze do wiosny nie wytrzymaja ;-).

Skladniki:

  • jablka
  • cukier (wedlug uznania)
  • sok z ½ cytryny
  • cynamon
  • woda

Jablka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w gruba kostke.

Do dosc sporego garnka wrzucamy jablka, dodajemy sok z cytryny i odrobine wody, dusimy na malym ogniu. Po okolo 30 minutach (wedlug uznania) dodajemy cukier oraz odrobinke cynamonu. Dusimy jeszcze przez 15 minut.

Gorace jablka przekladamy do wyparzonych i wysuszonych sloikow i mocno je zakrecamy. Pasteryzujemy w piekarniku ( “na sucho”) przez 20 minut w temperaturze 130°C.

Po 20 minutach wylaczamy piekarnik i studzimy sloiki przy uchylonych drzwiczkach.

Smacznego!

jablka smazone macuisine

jablka smazone macuisine

jablka smazone macuisine compte des pommes

 

print